1 Mart 2018 Perşembe

ADANA DURAKLARI



Adana Durakları... 2018 yılında belirlediğim bazı hedefler vardı. Başlangıçları biraz kaçırsam da yakaladığım yerden gerçekleştirmeye başlamalıyım, dedim. İnsan bazen turist olmalı kendi şehrinde sözü kulaklarımda çınlarken ilk gezimi Adana Arkeoloji Müzesine yaptım. 

Yolunuz eğer Adana'ya düşerse uğrayacağınız yerler listesine hemen alabilirsiniz görmenizi tavsiye ederim. Adana tarihi geçmişi çok gerilere dayanan bir şehir. Mitoloji de bahsedildiği gibi GÜNEŞİN VE SUYUN ŞEHRİ... Bu şehri gerçekten seviyorum. Durağan değil ancak kalabalığı hareketliliğinden yorulmuyorsunuz. Kayıp değilsiniz o kalabalıklarda ancak tanıdık da değil. Her bir köşesinde hikayesi olan bir şehir. Neyse uzatmayayım. Adana'da belirli bilindik aslında çok müze vardır. Atatürk'ün Evi, Yeşilçam müzesi bir başka arkeoloji müzesi ve etnografya müzeleri. Adana Arkeoloji müzesi kompleksi ise yeni açıldı sayılır. Eski bir fabrika olan bu müze dizayn edildikten sonra hizmete açıldı. Bunca zaman neden gidemedim ki sorusunu girer girmez size sordurmakta olan bu müzenin henüz açılmamış yerleri de var. Bir labirent gibi olan müzenin girişinde sizi 15 dakikalık Adana'nın tarihine dair M.Ö. sinden başlayarak günümüze kadar olan hikayesi anlatılmakta. Çıkışta da izleyebilirsiniz. (5 TL gibi bilet fiyatını atlamadan söyleyeyim.)

ADANA DURAKLARI

Çok ama çok fazla eser vardı. kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ben en çok beğendiğim resimlerden birkaç tanesini eklemek istedim. Bu bayan yanındaki iki asker ile oldukça gerçekçi yapılmış.  Bir bayan olarak detaylara bayıldım sanırım. Bel kemeri, başlık ok tutuşundaki zarafet bence iyi yansıtılmış. Müze de yer yer bal mumu heykellerini göreceksiniz. Özellikle Roma dönemi için yapılan bal mumu heykelleri oldukça iyi.


Sanırım günün en anlamlı sözüydü. Görür görmez Haklısınız dedim...
"İLGİSİNİ SANATA YOĞUNLAŞTIRAN İNSAN FARKINDA OLMADAN FELAKATLERİN ÜSTESİNDEN GELİR..."
ADANA MÜZESİ

Müze giriş kısmı...
Osmanlı Dönemi Adana... Gözlüklerimi almayı unutunca bayağı yakından okumak zorunda kaldım. Annemin beni habersiz çekimi :)

Adana taş köprüsü dünyanın en eski köprüsü. Köprüden çıkartılan taş tabletler, MÖ dönemi yansıtan eserler ve şunu söylemeden geçemeyeceğim. Roma dönemi takılara hayran kalacaksınız. Ramazanoğlu Beyliği dönemi mezar taşları, kral iskeleti olan meşhur iskelet ... Altın tacı ve diğer altın takıları ile gömülen ve geriye kalan bir iskelet ...Anlamlı bir resim.Maddiyatin aslında önemsiz olduğu hakkında iyi bir ders.Kesinlikle ziyaret etmenizi öneririm.
Ara ara Adana gezilecek duraklar olarak paylaşımlar yapacağım . 
Yorumlarınızı bekliyorum 😊 

9 yorum:

  1. Ne güzel sayende gezmiş olduk 😊benim yeğenim gelin gitti Adana'ya yeni 😊emeğine sağlık güzel duraklar olmuş bekliyoruz devamını sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim beklerim yorumlarınızı 😊😊😊

    YanıtlaSil
  3. oooo saooool aklımda olsuun pikiiiii :) sanatla ilgili söz de çokzeeel :) iyi yapmış anneeen :)

    YanıtlaSil
  4. merhabalar iadeyi ziyarete geldim. Bundan sonra bende takipteyim. İyi bloglamalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz için 😊

      Sil
  5. Hayatımın 25 yılı Adana'da geçti. Şimdi uzaklaşınca neden buraya da tekrar gitmedim. Aaa şurayı nasıl görmemişim gidince mutlaka gideyim modundayım. İçinde yaşarken kıymetini bilmen çok iyi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kendi şehrinde turist olmalı bazen sözü ne kadar doğru 😊 son cümleniz beni cok mutlu etti

      Sil
  6. Wonderful place, I love history and culture therefore I would love to visit this place.
    Regards,
    Flo

    YanıtlaSil