Ramazan geliyor... Sizlerle aklımdaki tarifleri paylaşmak istiyorum. Özellikle tok tutacağına inandığım ve severek yaptığım tarifler. Klasik Adana yemeklerine de belki yer veririm bloğumda. Dışarıda yemek yemenin inanılmaz pahalı olduğu şu günlerde en azından kendi yaptığım içerisinde ne olduğundan emin olduğum tarifleri sizlerle paylaşmak beni de mutlu edecek.
Öncelikle ekmek seven birisiyim. Biliyorum beyaz ekmek fazla tüketmek zararlı ben de ekşi mayalı tam buğday unundan yapılmış ekmekler, köy ekmekleri ki oldukça heybetli görünümleri bir yana lezzetli de. Ama yufka ekmeği sevdiğim ekmek listesinde değil; bu yörede bazlama, sıkma oldukça meşhurdur eğer çok ince değilse ne yazık ki yiyemiyorum. Bu yazımda da sizlerle Ciabatta ekmeği tarifi paylaşacağım. Görsel anlamda harika fotoğraflar çekmek istesem de geceden yapıp kahvaltıya yetiştirmek için aceleyle böyle oldu.
Youtube da Gennaro Contaldo videolarına rastladınız mı bilmiyorum ama benim çok sevdiğim bir şef. Pandemi sürecinde onun foccacio ve pizza tariflerini hep yaptım ve her seferinde de harika oldu. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Dünyada yemek kültürü anlamında İtalyan mutfağı ile paralelliklerimizin olduğunu görmek de ayrıca mutlu ediyor. Özellikle Akdeniz mutfağı esintileri hem sağlıklı hem de görsel anlamda mutlu da ediyor. Böyle olunca başka tarifleri de incelemeye başladım. Ciabatta ekmeği de doyuruculuk anlamında geçen Ramazan'da o birkaç dilimi dahi yeterli olunca sizlerle de paylaşmak istedim. İçerisinde; un, su, maya, tuz ve zeytinyağ var yalnızca.
2.5 su bardağı un
1.25 su bardağı su
1 paket toz maya
tuz
Malzemeler bu kadarcık olsa da mayayı aktif edeceğiz su kesinlikle ılık olmalı. Mayayı karıştırırken havalandırarak karıştırmanızı tavsiye ederim. Bu ekmek öncelikle ayrı bir alanda aktive olurken un ve tuzu karıştırın. Tuz miktarı sizin damak tadınıza göre. ben 1 tatlı kaşığının yarısı kadar kullanıyorum. Maya ile aktive olmuş suya un ve tuz karışımını ekleyin. Genellikle Türkiye'deki tariflerde suyun içerisine maya ekleniyor ama ben unlu karışıma gezdiriyorum. Karıştırmaya başladıktan sonra hamur yapışkan olacak. Bu bir püf noktadır; karışımı zeytinyağ ile yağladığınız bir saklama kabı ya da hamur yoğurma kabına ekleyin. Bir saat aralıklarla havalandırma işlemi yapacaksınız. zeytinyağ ve su karışımını bir kaseye alın. Havalandırma yani hamuru yoğurmadan katlama için elinizi zeytinyağlı suya batırıp katlamayı gerçekleştirin. Üçüncü katlama sonrası istediğiniz ölçüde kesebilir fırın tepsinize alabilirsiniz.
Sizlerle paylaştığım tarifte 2 orta ekmek çıkmaktadır. Kare şeklinde daha küçük ya da bir baget şekli gibi uzun da yapabilirsiniz. Fırın kağıdı olan tepsinizin tabanına mısır unu ekledikten sonra hamuru aktarabilirsiniz. Eliniz zeytinyağlı suya batırarak şeklini düzeltebilirsiniz. Hamurların üzerine fırına vermeden önce un serpiştireceksiniz. Sonrası ise fırın performansına göre 30 ile 45 dakika arasında ekmekleriniz hazır. Ekmekleriniz fırından çıktıktan sonra o sıcağı ile ekmeklerin üzerinde zeytinyağ gezdirebilirsiniz. Çok fazla olmamak şartıyla sprey gibi sıktığınızı düşünebilirsiniz. Ekmekleriniz bekledikten sonra bu şekilde kesebilirsiniz. İçi gördüğünüz üzere balon gibi küçük küçük delikler bulunmakta.
Bu ekmekleri kekik ve zeytin ile de yapabilirsiniz. Kekikli gerçekten harika oluyor. Ben zeytinyağın içerisine çekmesini içinin yumuşak olmasını sevdiğim için ekliyorum tercihe göre eklemeyebilirsiniz.
Şimdiden hayırlı Ramazanlar olsun. Ramazanın bereketi evlerimizi sarsın.
It looks delicious, my friend!
YanıtlaSilThanks for sharing the recipe
Greetings from Spain
Delicious ^_^
YanıtlaSilsaol yaa hiç duymadığım bir tür :)
YanıtlaSil