6 Kasım 2019 Çarşamba

KASIM AYI MEYDAN OKUMA 6.GUN


(Adana metro geçiş köprüsü)

6. Bir şehir olsan hangi şehir olurdun? Neden?
Adana... Yaşadığım, doğduğum ve kaç kuşaktır bu şehirde olduğumuz için değil ama; benzediğimizi düşündüğüm için. Kanımıza karışmış havası derler ya başka şehirlere gidilse dahi mutlaka geri döneceğinizi düşündürür. Döndüğünde size kızmaz, tüm bereketini gösterir. Televizyonlarda gösterildiği gibi aşırı olaylı sürekli adliye haberleri ile gündeme geldiğinden bu şehre geldiğinizde öyle olmadığını görürsünüz. Öfkesi saman alevi gibi sevgisi ise ömürden fazla... Çok çabuk sinirlenen birisi değilim ama sinirlendiğimde dahi çabuk geçer. Sonrasına kalmamasına çabalarım. Üzülürüm çünkü. Keşke demeseydim veya keşke bu kadar kırıcı olunmasaydı diye. Bu taraf Adana yaz mevsimini aklıma getiriyor. Haziran sonu bir bakarsınız hava olmuş 38 derece ama bekler; biraz daha serin olunacağını da gösterir ki Temmuz'a hazırlamak için. Nem oranları felakettir çünkü...İşte o zaman bir göç başlar eski bir kültür...Yaylaya çıkılır. Yayla da çok ama çok serin değildir gündüz vakti ara ara yağışlar olsa da gecesi güzeldir. Kış mevsimi ise üzmemeye çalışırcasına çok soğuk olmaz. Kalorifer sistemi son 5 yıldır yaygınlaşsa da soba yeterlidir hala. Çok kalın kabanlar alınır ancak bir veya iki kez giyilir belki. Ucuz ve yaşaması kolaydır anlayacağınız. Tarım ürünlerine yakınlığımız olduğu için en taze ürünleri hatta tarladan alabilirsiniz. Şehrin bulvarlarının ortasında veya duraklarda ağaç olan yerlerde turunç, limon ve portakal ağaçları vardır. Dilediğiniz gibi alabilirsiniz, kimse birşey demez. Açık alan çünkü. Denizinden çok gölleri meşhurdur. Mavinin tonlarını barındıran... Çiftçi bir ailenin torunuyum. Köyümüz Lokman Hekim efsanesi; Roma dönemi kalıntıları ve en çokta gerçek Hanımın Çiftliğinin hikayesi ile büyüdüğümüzden yazma sevgimi beslendiğini düşünüyorum. 
Anlatacak çok hikayem ve notlarım vardır :) Çok göç alan bir şehir; eskiden Şam ticaret yoluna bu şehirden gidilirmiş. Hareketli ve yaşayan bir şehir. Bu arada toplu taşıma araçlarına bindiğinizde mutlaka bir arkadaşlarınıza anlatılacak bir hikaye ile inersiniz. 
Eski ve yeni kol koladır. Bu yüzden geçmiş hikayelerini dinlerken gelecek için de komik hikayeler bulabilirsiniz. Geçen gün metro da ineceğim durağı unutmuşum yanımda ve karşımda oturanlar durumu anladılar benden daha çok telaşlandılar. Siz sakin olun ben geriye dönerim dedikten sonra inince hafif bir gülümseme de olmadı değil hani; bu kadar kolay sinirlenen hem de yardımsever bir şehir var mı bilmiyorum.

60 yorum:

  1. Henüz Adana'yı görmedim, ama bir gün dünyayı görmek istiyorum :) Size de diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende dünyayı gezmek isterim 😊 teşekkür ederim yorumunuz için 😊

      Sil
  2. Adana en çok gitmek istediğim şehirlerden. Seviyorum çünkü yüzünü hiç görmediğim, sosyal medya sayesinde tanıştığım cömert dostlarım var oradan.
    İnşallah bu sene portakal çiçeği festivali'ne gelmek kısmet olsun.
    Ne güzel anlatmışsınız, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsAllah gelirseniz seveceğinize inanıyorum hayat cidden çok pahalı artık başka şehirlere gittiğimde Adana salatalarini özlüyorum özellikle Hatay 2 buçuk saat Mersin trenle 45 dakika mesala diğer şehirlere yakınlıkla gastronomi açısından çok zengin bir kültür var 😊

      Sil
  3. Muy excentré información gracias!!

    Besotes y feliz semana!!

    YanıtlaSil
  4. Evlendikten sonra kebapçı olanlardan olduğum için midir bilinmez ancak Adana gelip kebabını yemek için sabırsızlandığım bir şehir :)) sıcağı da tam sıcak diyorlar, göreceğiz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl sıcak ama bir kişilik kebap menüsünde
      salata çeşitleri kücük ikramlar çok fazladır 😊 Nisan Mayıs ve Kasım ayları gezilip görünmesi açısından harikadır şimdi zeytin hasadı var bire bir görüp doğal zeytinyağı bakabilirsiniz 😊

      Sil
  5. Adana yı çok merak ediyorum.Insallah görmek nasip olur😊♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insAllah 😊 çok teşekkür ederim yorumunuz için 😊

      Sil
  6. That is such a beautiful answer! It certainly looks and sounds like a special place.
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Terimakasih atas berbagi ceritanya

    YanıtlaSil
  8. Zaten Adana demek sen demeksin ki benim için :)
    Seninle tanıdım, seni de şehrinle birlikte tanıdım. O yüzden sen Adana olmalısın tabii :)
    Yine ne güzel yazdın, ah..soluksuz okuyorum her yazdığını, hikaye gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, yorumunu görmek bana huzur ve tebessüm getiriyor 😊

      Sil
  9. спасибо за новый пост

    YanıtlaSil
  10. Great post dear, so nice and interesting, love it!   

    YanıtlaSil
  11. Memleketimizin dört bir yanı güzel :)

    Adana'yı ne güzel anlatmışsınız, hemen gidip göresim geldi 😊

    Kuzenim de Çukurova Üniversitesi'nde okumuştu , çok sevmişti o da :)

    Son olarak şırdanın tadını merak ediyorum, denemiş miydiniz ? Normalde ciğer hariç sakatat seven biri değilim. Ama doğulu tanıdıklarımıza akşam yemeği için gittiğimiz bir gün, kokoreç bile yemeyen bir insan olarak bir anlık gafletle mumbar dolması yedim 😂

    Mumbardan sonra bir özgüven geldi, her türlü sakatatı yiyebilecegimi hissediyorum 😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yenilir ama çok hasass mideler o yüzden denenmeli kişi kendi bakmalı diyorum sırdan, mumbar çevremizde çok fazla dükkan var mesala böyle hani gidelim yiyelim denirse topluca öyle giderim aklıma tek gideyim yemek gelmez 😊iç pilavı çok lezzetlidir ama özellikle acı eşiğiniz yüksek ise küçük süs biberi turşusu ile harika bir lezzet oluyor ama temiz yapan bir yer olmalı kesinlikle... çocukken akrabamız yapardı başka yerde yemeyi aklımıza dahi getirmezdik şu zaman diliminde dükkan yaygınlığı arttı... 😊

      Sil
  12. i like this post very much:)

    YanıtlaSil
  13. So useful and interesting post. Thank you very much ! )))

    YanıtlaSil
  14. Hello!! a really interesting post:3

    Blessings!!

    YanıtlaSil
  15. Adana sounds wonderful. I want to visit it some day.

    YanıtlaSil
  16. I do not know Adana but by its description it looks wonderful place to visit and live
    Greetings from Spain

    YanıtlaSil
  17. ayyyyy kendini şehre benzetmek ne hoş bi düşünceymiş kiii :)

    YanıtlaSil
  18. An amazing foto ! Everyone loves their city where they were born. I was born in Koszalin and it is always in my heart. Good week !!!

    YanıtlaSil
  19. Sounds so interesting.

    Deedee

    https://madeupgirl-madeupgirl.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  20. I have not heard of this place. I love to see places but thinking of the long hours of waiting and flying puts me off.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😊 Adana in Turkey ... The City is Mediterranen. Worth is journey...

      Sil
  21. Hello! I don't know her as a city but I'm going to browse on the internet! A big kiss

    YanıtlaSil
  22. Uma cidade que não conheço... e que espero ficar a conhecer melhor através das suas fantásticas imagens, e pelas suas palavras que com emoção a descrevem, Asli!
    Se eu fosse uma cidade... acho que seria... Lisboa!... Acho que combina com a minha forma de ser... de vez em quando deixarei imagens da mesma, por lá no meu blog...
    Beijinhos
    Ana

    YanıtlaSil