1 Mayıs 2021 Cumartesi

DÜNYA OKULU/SALMAN KHAN


 Herkese, her yerde ücretsiz eğitim... Sizce mümkün olabilir mi? Toplumun her kesiminden bireylere dünya standartlarında bir eğitim sunmak; Khan Academy'nin amacı bu. Bir öğretmen olarak daha doğrusu atanamayan bir bilişim teknolojileri öğretmeni olarak dünyadaki eğitimi, eğitime sunulan yenilikçi düşünceleri, alternatif seçenekleri elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Artık geleneksel eğitim ile geleceğe bir bakış pek de mümkün görünmüyor. Dünya teknoloji de çok büyük adımlar atarken ülkemizde de eğitim ve teknoloji hala ilerleme konusu ve ne yazık ki hala temel sorularla boğuşuyoruz.  Kitaptan bir alıntı paylaşmak istiyorum. "Teknolojiyi değiştirip öğrenme yöntemini aynı tutarsanız, kötü uygulamaya iyi para harcıyorsunuz demektir…Sınıfı yeniden şekillendirmediğiniz sürece, ipad bir sınıfta öğrenme aracı değildir.(sf.108)" Dünya Okulu kitabı yazarı ve Khan Academy kurucusu olan Salman Khan bu kitapta Khan Academy'nin kuruluş aşamalarını ve son durumda gelinen noktayı anlatmakta. Kitap dört bölüme ayrılmış; birinci bölüm olan Öğretmeyi Öğrenmek, ikinci bölüm Parçalanmış Model, üçüncü bölüm ise Gerçek Dünyada son olarak dördüncü bölüm de kitaba adını veren Dünya Okulu bölümü. 

Bir eğitimciden daha çok meraklı bir okuyucu motivasyonun da kitabı okudum ve bitirdim. Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Öğrenme ve büyük adımlar atmak konusunda hevesli aslında farklı soruların cevaplarını arayan, sorgulayan ve önemli noktaları görerek geleceğe yön vermek isteyen herkes okuyamalı. Nitekim eğitim dünyasına farklı bir soluk getiren Khan Academy kurucusu da; aslında eğitimden farklı bir alanda çalışırken kuzeni Nadia'nın matematik dersindeki (şunu da belirtmekte yazar; Nadia son derece başarılı da bir öğrenci) bir sınavdan aldığı düşük not neticesinde matematiğe olan isteği kırılınca ona özel ders vermek ile eğitim dünyasına girmiştir. Nadia ile farklı eyaletlerde yaşadıkları için özel dersleri belirli bir süreye bağlı olmadan iki tarafında uygun olduğu zaman dilimlerinde isteğe göre gerçekleştirmişlerdir. Derslerin ünü yayıldıkça özel ders almak isteyenlerin sayısı artmış yazar; farklı zaman ve farklı mekanlardaki öğrencileri için dersler kaydetmeye başlamış ve bunları Youtube'a eklemiştir. Bir site kurmuş bu site temelde oldukça basit olmasına rağmen öğrencilerin başarı motivasyonlarını artırarak herhangi bir bekleme zorunluluğu olmadan konuları da çalışma imkanı vermiştir. Tabi sonraları bu site geliştirilmiş; ücretsiz olmasının sebebiyle bağış ile ilerleyen bu Academy'e Bill Gates gibi önemli bilim insanları da yatırım yapmıştır. Yazar, dünyanın her yerinden mektup, e-mail aldıklarını teşekkür edildiğini de bildirmeyi ihmal etmiyor.

Kitapta geleneksel eğitimin; Hayatı boyunca öğrenci pasif olmayı-düzgün oturmayı, bilgiyi alıp papağan gibi tekrarlamayı-öğrenmiş. Şimdi tümüyle etkin olması, zorlandığı yerleri kendi teşhis etmesi ve aktif biçimde bunların çözümlenmesini sağlanması isteniyor.(sf.53) şeklinde belirtiliyor. Bu cümlelere katılmamak elde değil; X,Y,Z kuşağı derken bu kuşakları aynı yöntemlerle eğitime dahil edip onlardan başarmalarını istemek adil gelmiyor. Hatırlıyorum da 40 dakikalık derslerin bitiş zamanı için saate bakmaktan kendimi alamazdım. Dersin son dakikaları geçmek bilmezdi. Peki ne yapılmalı? Yazar bu soruya adeta cevap verircesine; Öğrenciler aktif olarak ele almaya cesaretlendirilmeli. Bilgiyi yalnızca almakla kalmamalıdır; bir şeyin nasıl olduğunu kendi kendine keşfedilmelidir. Bu elde edinilecek çok değerli bir alışkanlık çünkü modern iş dünyasında kimse size hangi formülü kullanacağınızı söylemiyor; başarı, problemleri yeni ve yaratıcı biçimlerde çözmekte yatıyor(sf53) iş dünyası denilen olgu benim için düzenli olmasa da okul sonrası bir anda kendinizi büyük bir kalabalıkta, koşturan insanlar arasında ne yapmanız gerektiği sorularıyla baş başa buluyorsunuz. Öğretilen teorik bilgilerin uygulanma aşamasına geçmek bu kadar uzun sürünce o bilgilerin unutulma durumu da oluyor. Pandemi de gördük ki geleneksel eğitim anlayışı ile eğitim sistemimiz sürdürülemez. Ya da bu anlayışa yenilikçi yamalar yapılarak temel problemler göz ardı edilemez. Yine yazarın belirttiği gibi; "Bugünün dünyasının yaratıcı, meraklı, kendi kendine yönlendirebilen, ömrü boyunca yeni şeyler öğrenebilecek, yeni fikirler bulup bunları uygulanabilecek bir iş gücüne ihtiyaç var.(sf.74)" 

Yazar eğitimin asıl önemli görevinin; çocuklara nasıl öğreneceklerini öğretirken onları öğrenme isteğine yöneltmek, merakı beslemek ve onları cesaretlendirmek olduğunu  tavsiye ediyor.  Hayal ettiği dünya okulunun ise teknolojiyi kendi başına bir değer olarak değil, kavramsal bilgiyi artıran, kaliteli ve güncel eğitimi taşınabilir yapmak olduğunu söylüyor.

Evet, ülkemizde hala internet altyapısı

 problemleri, akıllı tahta ya da bilişim

 laboratuvarları sıkıntıları var. Ancak

 gördük ki teknoloji tek başına bir ders

 veya bir nitelik değil. Bilgi çağında,

 zorunluluk ve her ders için ayrı ayrı

 öneme sahip. 


Şimdilik yorumlarım bu kadar. Sizlerin de

 yorumlarınızı beklerim...

64 yorum:

  1. This is an interesting book! Education is very important.

    YanıtlaSil
  2. I also think that education should be rethought, it has been too obsolete for some time. Kiss

    YanıtlaSil
  3. An interesting book indeed. I have felt for quite a while that the methods of educating the next generation have been in desperate need of improvement.
    There are some great ideas for positive change here...many thanks!😊😊
    Have a good weekend!

    Hugs xxx

    YanıtlaSil
  4. A leitura é um bem mais precisos! :))
    ~~
    Coisas de uma Vida
    ~
    Beijo, e um excelente fim de semana.

    YanıtlaSil
  5. Cada vez mais, aprender é interagir! Quando as escolas fecharam no primeiro confinamento, por aqui, os alunos até gostaram, pois era uma rotina diferente da correria de todos os dias. Mas com o segundo confinamento, o aproveitamento dos alunos desceu imenso. Falta de rentabilidade com as aulas sempre em modo on-line, desmotivação e saturação.
    As pessoas são seres sociais, têm de conviver, interagir... a tecnologia é um meio fundamental de aprendizagem... mas professores, continuarão a ser precisos sempre, no meu ponto de vista. A riqueza do mundo, está tão injustamente distribuída, que se houvesse realmente vontade, o ensino gratuito para os mais desfavorecidos, seria mesmo possível...
    Gostei imenso do seu post, Asli! Beijinhos! Bom fim de semana!
    Ana

    YanıtlaSil
  6. It´s a good book.

    Have a great weekend 😊


    http://www.opecadomoraemcasa.pt/

    YanıtlaSil
  7. I also believe that education must be rethought, it has been too obsolete for a long time and must adapt to new technologies and the real world.
    Hugs from Spain

    YanıtlaSil
  8. A great review indeed, thanks for sharing!

    YanıtlaSil
  9. Good review. New technology brings new methods of teaching and learning.

    YanıtlaSil
  10. That sounds very interesting!!

    YanıtlaSil
  11. great point about education...
    love it.

    YanıtlaSil
  12. Minha educação escolar, antes de entrar na Universidade, foi muito boa.
    Tive excelentes professores.
    Beijo,

    YanıtlaSil
  13. hımm duymadım ilginçmiş iyimiş saol yaa okunur bu evet :)

    YanıtlaSil
  14. at first, i thought it was written by the Indian actor, Salman Khan heheheeh

    YanıtlaSil
  15. I didn't know, thanks for sharing!

    YanıtlaSil
  16. It looks like a very good book to read. I'm curious about Khan Academy now.

    YanıtlaSil
  17. Very interesting, thanks for sharing

    YanıtlaSil
  18. This sounds like it would be an interesting book! My children have the Khan academy app on their iPads! :)

    Hope that your week is going well :)

    Away From The Blue

    YanıtlaSil
  19. I didn't know this book. It looks interesting.

    Kisses

    YanıtlaSil
  20. Hi, Camdandusler!,
    Very interesting indeed.
    Thanks for sharing.
    xoxoxo

    YanıtlaSil
  21. An interesting book. Education is fundamental for the evolution of societies.

    YanıtlaSil
  22. Thanks for your detailed review! :)

    YanıtlaSil
  23. Hello!! this is a reaaly good post and so interesting. Thanks for sharing.

    Blessings!!

    YanıtlaSil
  24. Excelente postagem
    Beijos

    blogdamary.com

    YanıtlaSil
  25. For sure education is so important and I'm happy to hear something like this exists.

    YanıtlaSil
  26. It is a great reading!
    Thanks for sharing

    YanıtlaSil
  27. Hemen attım listeye.
    Sonraki siparişlerimin neredeyse hepsi YKY olacak anlaşılan:)

    YanıtlaSil
  28. I am interested in that book because it is always difficult to teach somebody for me...Thank you for sharing!!

    akiko
    https://kimonosnack.blogspot.com

    YanıtlaSil
  29. Khan akademiyi biliyordum ama kitabının olduğunu bilmiyordum. İncelemenden ve alıntılarından sonra epey dikkatimi çekti açıkçası, kalemine sağlık abla. :)

    YanıtlaSil