16 Eylül 2024 Pazartesi

ADANA ÜCRETSİZ KİTAP KAFE VE MÜZELER

ADANA TUZHAN 1881

Adana'da mutlaka uğramanız gereken kitap kafe ve ücretsiz müze önerilerini bu yazımda sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Kitap fiyatlarının inanılmaz artışına ve kimsenin artık şaşırmamasına sonra değineceğim. Uzun zaman sonra gezme fırsatı bulunca instagramdan sizlerle reelslerimi paylaşsam da yazımı da yazmalıyım dedim. Bilmiyorum; Instagram adresimi ziyaret ediyor musunuz bu ara daha sık ücretsiz öneriler ve Adana mekan, müze, kafelerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorumlarınızı orada da bekliyorum. 

ADANA TUZHAN 1881

Adana TUZHAN  1881... Burası bir kütüphane olmanın yanı sıra içerisinde bir kafe de bulundurmaktadır. Bir vakıf tarafından yenilen bu alana birçok kitap bağışı da yapılmış; bayıldığımı söylemeliyim. Kitaplar arasında gezinirken kendimi Murakami romanlarında gibi hissettim. Onun romanlarında kütüphane betimlemeleri fazlasıyla detaylar ile doludur. Sanki bir zaman tünelinde gizli bir kapıdan geçip zamanı dondurmuş gibi hissedebilirsiniz. Burası da aynen bu cümlem gibiydi. Yeşil renginin dinginliği ve renkli berjerler arasında satın almak istediğiniz kitabı seçebilir ve okumaya başlayabilirsiniz. Hemen birkaç adım atıp Türk kahvenizi ya da diğer kahve çeşitleri arasından favori kahvenizi seçebilir ve bir cam ilizyonuna kapılabilirsiniz. Bu arada Yaşar Kemal'in Ağrı Dağı Efsanesi kitabını satın aldım. Fiyatı internet fiyatına göre de uygun sayılabilirdi. 90 Lira aslında bu pahalılıkta uygun gelse de fiyat algımın da şaşırdığını söylemeliyim. Birkaç sene öncesine kadar satın aldığım kitapların fiyatları aklımda 16-20 lira arasında olarak kalmıştı.

KÜTÜPHANE

Adana TUZHAN 1881 eskiden kervanların Tuzlarını indirdikleri bir binaymış. Adana; ticaret yolları üzerinde bulunduğu için; kervanların da durak noktası olduğu söylenirdi. Bu kadar güzel bir şekilde restore edilip insanlara sunulması çok güzel. Adana'nın Turistik kebap yerlerinin hemen çok yakınında olan  bu yeri sizlere tavsiye kesinlikle ediyorum.

ADANA DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİ

Bir diğer durağımız ise Adana İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi oldu ki; Tuzhan'dan hemen birkaç adım ileride gibiydi neredeyse. Ücretsiz olan bu müze Ulucami Ali Münif Caddesinde. Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof.Dr.İlter Uzel'in 1972 yılından itibaren biriktirdiği eserlerin ziyaretçilere sergilendiği bu müzede Atatürk'e ait üst çene kalıbı gibi ilgi çekici eserler bulunmaktadır. Müzenin hemen karşısında ise Anadolu'nun Hititler'den de daha eski bir halkı olduğu düşünülen Luvian/Luvi müzesi bulunmaktadır. 

ATATÜRK ÜST ÇENE KALIBI

Burası eski Tepebağ evlerinin olduğu bir alan ve harika bir şekilde restore edilmiş ki edilmeye de devam eden bazı binalar da var. Muhtarlık binasını görünce hayranlığımı gizleyemedim. Düşünsenize eski bir konaktasınız ve masal gibi. Dünyanın en eski köprüsü Taş Köprü ise manzaranız. Tıp ve Diş Hekimliği Müzesinde hayran kalacağınız eserler var. Dünyada ilk organ nakli fikrinin ve çalışmalarının Çukurova Yöresinde gerçekleştiği düşünülüyor. Şunu belirtmek isterim ki kardiyoloji alanına ilişkin çalışmalar, kalp atım hızının kontrol edildiği aletleri görünce anlıyorum ki temeldeki teknolojik ürünler daha küçülmüş ve biraz daha geliştirilmiş. Atatürk'e ait üst çene kalıbı ve Enver Paşa'nın altın dişi de bu müzede sergileniyor. İlaçların sergilendiği o alana da girince ilaç kokusu ve bazı şifalı bitkiler ki kantaron kendisini hemen belli ediyor. Müzenin hemen karşısındaki Luvi Müzesi de ise görevli bir arkeolog tarafından gezdirildik. Rehber tarafından detaylı anlatılması çok hoştu. Ve müzesinin içerisinde hediye almayı düşüneceğiniz harika kolonyalar vardı. Müzesinin bahçesinde sembolik olarak bir keçi vardı. Günah keçisi deyimiyle ilgili birçok efsane anlatılsa da arkeolog tarafından anlatıldığına göre Luvi halkına ait bir adet. Kötü hissettiren nesneleri bir keçiye yükler onları ilerletirlermiş böylelikle o duygunun da gittiğini düşünürlermiş. Ziyaretçiler için; müzenin bahçesine sembolik bir keçi konulmuş ve kendinizi kötü hissettiren duygularınızı keçi heykelinin hemen altında yer alan taşlara ifade edilmesi için bir kalem verilmiş. O kadar çok yazı, sembol vardı ki ben yer bulamadım desem doğru olur. Bir taşa bende bir sembol çizdim. İster istemez gözünüz yazılara ve çizimlere de dikkat ediyor. Üzülmemek elde değil; o kadar çok KPSS, atama, üniversite sınavı ile ilgili ifadeler vardı ki. Bir sınav ülkesi olduğumuzu orada bir kez daha anladım.

ADANA LUVI MÜZESİ

Sıcak, o günde bize biraz merhamet edince harika bir gün oldu. Biliyorsunuz ki Adana'da öğleden sonra-gece karanlığına kadar sıcaktır. Sıcakta gezmek için ise ekstra efor gerekli. Eğer Adana'yı ziyaret etmek isterseniz; ilkbahar ve bir ay sonrası sonbahar başlangıcı olan Ekim ayında gelin tavsiyesinde bulunabilirim. Gezeceğiniz harika ve ruhu olan yerlerin olduğunu söyleyebilirim. Sizlerle paylaşacağım çok fazla yer var. Yorumlarınızı mutlaka beklerim.

6 Eylül 2024 Cuma

SHOGUN

 


     (Görsel Google'dan alınmıştır)

Sonbahar henüz o serin yüzünü bizlere göstermese de umut ediyorum ki umutlarını bizden esirgemez. Eylül bir başlangıç ayı aslında... Rutinlerimize, tüm hayal kırıklıklarımızı ve hüsranlarımızı geride bırakıp yeniden başlama zamanı. Ağustos ayında izlediğim Shogun dizisinin de sonbahar mevsimine yakıştığını düşünüyorum.

Uzun zamandır böylesine kaliteli bir dizi izlememiştim. Sinemada izlediğim ilk yabancı film Son Samuray filmiydi. Bu filmde Tom Cruise başrolde oynasa da Katsumoto (Ken Watanabe) karakteri hala aklımdadır. Güzeller güzeli Taka(Koyuki) karakterini de unutmayayım. Bu filmde Hiroyuki Sanada; Ujio rolündeydi. Yıllar sonra Shogun dizisinde ise Shogun olarak görmek beni mutlu etti. Son Samuray etkileyici bir yapımdı. İdealler uğruna; anlatılmak istenilen mesaj netti aslında. Son Samuray; Nathan Algren (Tom Cruise) ise ne diyebilirim ki harikaydı. Hatta o sene Oscar törenlerinde bu film yalnızca en iyi kostüm dalında aday olmuştu ki bence başka dallarda da keşke aday gösterilseydi. Bu filmden ve gerçek bir hikayeden yola çıkılarak yapım haline getirilen Shogun ise ikinci sezonu kesinlikle izleyeceğim bir dizi.

Çok övülen bir yapım ancak izlediğimde kusurları yoktu, mükemmeldi diyemem. Dizi 1600'lü yıllarda Japonya'da bir iç savaşın eşiğinde Vekiller Konseyi üyelerinden Lord Yoshi Toragana'nın mücadelesi ekseninde bir hikayeye sahip. Erasmus ile yola çıkan John BlackThorne'nun gemisi bir Japon köyünde karaya oturur. Zaten geçirilen yolculuk ile geminin mürettabatının çoğu ölmüştür. Ancak bu balıkçı köyünde esir alınan John Blackthorne için kader başka bir yol çizmiştir. Bu dizide tarihi gerçeklere yer verilmesini sevdim. John Blackthorne karakterine banyo yapması söylendiğinde ne düşünüyorsunuz ishal mi olayım gibi bir sözü vardı. Bende bir hikaye anlatayım. Osmanlı Devleti'ne Avrupa'dan bir elçi gönderilmiş. Elçi, padişahın huzuruna çıkarılmadan önce kokudan dolayı; hamama götürülmüş. Sonrasında ise elçinin vaftiz yani doğduğundan itibaren yıkanmadığı anlaşılmış. Elçi; ailesine gönderdiği bir mektupta yıkanmak çok güzel şey; insan en azından yılda birkaç kez tekrarlamalı demiş. 

Bu hikayenin gerçekliğini bilemem ancak; John Blackthorne; orada geçirdiği süre boyunca dönüşümü de en iyi şekilde ifade eden hareketi artık kendisini düzenli olarak yıkanmasıydı. Ama bu karakter ile ilgili beni sıkan unsur kendisine özel Japonca çevirmen verildiği halde hala tam anlamıyla olmasa bile Japonca'yı bir türlü öğrenememesi ve şaşkın ifadesi. Bölümler boyunca o ifade neredeyse hiç gitmedi; üzülüyor şaşkın ifade, birşeyler anlatılıyor aynı ifade; değiştir artık ifadeni demekten kendimi alamadım. Dizinin atmosferi; Tokyo'nun başkent olma yolculuğu aslında bir balıkçı köyü iken nasıl bu kadar gelişmiş bir merkez haline gelmesi harika. Ayrıca Cengiz Filmini izleyenler bilir oradaki başrol de burada Lord Toronaga'nın hemen yanında yer alan aslında derebey. Kadın başrol oyuncusu ise Lady Mariko rolünde Anna Sawai. Çok güzel bir kadın gerçekten de.  Karakterin ağırlığını harika bir şekilde taşımış. 

Bu dizide entrika, o soğuk savaş, aslında savaş çıkarmadan da kazanabilmek gibi unsurlar hem etkili hem de izleyiciyi ekrana bağlıyor.

Ama Son Samuray filmindeki gibi o ideale bağlılık, o anlayışa saygı duyma etkileyici değildi. İzleyici olarak anlamadım ve anlamda veremedim. Seppun yani kendini öldürme kültürü zaten inanamıyorum. Onur, bu kadar kolay harcanacak bir unsur mu diye sorgulamadan edemedim. Lord Toragana istediği için çok fazla insan ölüme gitti. Karakterin soğuk acımasızlığı; John Blackthorne iyi bir şekilde özetledi. Tek bir savaş çıkarmadan, hatta elini bile kıpırdatmadan zafer kazandı diye. Dizide Portekizliler de yer alıyor. Aslında o dönem denizlerdeki o kaos, sömürgeleştirme, derebeylik herşey yer almakta. 

İzlemenizi tavsiye edebileceğim bir dizi. Hikayenin akışı; zaten gerçek bir hikayeden esinlenen yapımları çok seviyorum. Çünkü hem kaliteli hem de özgün bir anlatıma sahipler. Shogun dizisinden unutulmaz bir replik;

"Sekiz katlı çit"hiç duydun mu? İçimizde inşa etmemizi öğrettikleri birşey.. İhtiyacımız olduğunda arkasına saklanabileceğimiz aşılmaz bir duvar. Duymadan dinlemek için kendini eğitmelisin. Örneğin; düşen bir çiçeğin sesine kulak verebilirsin, ya da kayaların büyümesine. Gerçekten kulak verirsen o anki durumun ortadan kaybolur. Kibarlığımıza, baş eğmemize ya da ritüellerimize aldanma. Hepsinin altında, çok uzaklarda olabiliriz. Güvenli ve yalnız."

5 Eylül 2024 Perşembe

NEW TRENDS IN MEN'S SUIT


Today, the passion for shopping is valid not only for women but also for men. In the rapidly changing world of technology, fashion; men's suits continue to be a symbol of elegance and elegance.A special events, weddings, whether you are attending the ceromones or going to a job interview, you can, choosing the right dress is always important.

 Your closet should have suits that reflect your style and suit the environments you will join.Tuddos.com for men's suits that best reflect men's style is an online shopping site that you should visit.


But choosing the right suit can be a bit confusing. The right men's suit should suit both your body type and your style of clothing. A suit that fits your body measurements will make you look stylish and in better shape. You can choose the one that suits your style from slim fit or a regular fit options. Suits that do not fit your body that do not fit your shoulder will not fit with you. You should prefer suits suitable for your body for your perfect look. 


You can also opt for black and navy shades, which are a timeless color, as well as other colors suitable for the season. Among the wool, cotton, linen fabrics suitable for the season, your preference should also be your priority. 



 In men's fashion, trends are constantly changing. While it is important to follow new trends, there is one element that does not change. Stylish and chic look. A charismatic look with a men's suit that fits your body measurements is also with you. Classic colors can be in your closet, but you can also opt for modern and colors that will take you one step ahead. 
 Tuddos.com offers you quality and stylish suit options that will allow you to best reflect this elegance. 



Fall season is right next to us. I love the earth color spirit of this season. It provides both stylish and great look. However, I chose a great wedding outfit for you from Tuddos.com. Choosing a wedding dress is a stressful process. Which men's suit suits you and you want to be in great harmony with your future wife on that happy day. Black is a timeless color and fits perfectly. In the pocket section of your suit, you can also put a flower from the bouquet of brides. With this timeless and elegant choice, your picture of happiness will look great. 
I am waiting for your comments.


4 Eylül 2024 Çarşamba

PROM DRESSES FROM TUDDOS

 

Are you ready for the autumn prom? You may have had a busy summer. Maybe you were on vacation 
 you had lessons to finish in the summer. You have not had a chance to think about your prom dress. The graduation is an unforgettable memory for many people. 
On this special day, set your stress aside and you can choose a dress that best reflects your free spirit to your style and personality. Tuddos, which I think will help you at this point, will offer you your dream prom dress. Not only does Tuddos follow a wide range of products and the latest trends, but it also offers you stylish and elegant prom dresses that appeal to every taste. Whether you want a movie star-like look or want to reflect a modern style that day; you will surely find something for you in Tuddos.

https://www.tuddos.com/collections/prom-dresses/products/white-two-pieces-mermaid-long-prom-dress-7ukn?cfb=642c1702-2f0d-4b78-b067-bac8dde93aa3&scm=collection.v29.177.202.203.204&score=0.7499999999999999&ssp=-

The speed of technology is incredible, right? Today, before we go shopping, we can be undecided from the unlimited options that the internet offers us. I will share with you a few important points to consider when choosing a prom dress. First of all, you should determine the most suitable cut to your body type. Tuddos offers many options to suit different sizes and styles, so finding the dress you are looking for will be easy.

https://www.tuddos.com/collections/prom-dresses/products/burgundy-spaghetti-straps-long-prom-dress-with-split-uxdj?cfb=9babf8ac-6804-43ab-bfc7-4e29a4f8c7d7&scm=collection.v29.177.202.203.204&score=0.011111111111111112&ssp=-

In addition, when choosing a prom dress, the choice of color is at least as important as the cut of the dress. You should choose the color that you think will suit you best among a wide range of color options, from impressive red or shades to pastel colors. Don't hesitate to try out the dresses virtually to discover which color tone suits your skin and hair color best.

https://www.tuddos.com/collections/prom-dresses/products/tuddos-women-green-ruffles-v-neck-long-sleeve-belt-split-prom-dress-ed0526?cfb=fe3a0b6c-dd29-4eaf-bec5-9c640f97fc5f&scm=collection.v29.177.202.203.204&score=0.016129032258064516&ssp=-

I share my favorite dress with you. Green and its shades are truly a timeless color. It is wonderfully compatible with every period and every season. If you want the look of a fairy girl. You should definitely look at this dress design in Tuddos. I have no doubt that you will be stamped on your prom night while feeling like a forest fairy.

https://www.tuddos.com/collections/prom-dresses/products/blue-sleeveless-prom-dress-strapless-with-high-slit-beads-tuddos?cfb=27af4006-0a3a-4f53-b9c2-ba00fc649c43&scm=collection.v29.177.202.203.204&score=0.1588697017268446&ssp=-

Whether you want to feel like a fairy tale hero with a sparkling design or timeless classic designs, today is your day. On this day you will all shine like the shining stars in the sky. The star is you...
You can click on the pictures and examine them in more detail. I am waiting for your comments...

2 Eylül 2024 Pazartesi

SAÇ DÖKÜLMESİ YAŞIYOR MUSUNUZ?

 

Bu ara yoğun bir saç dökülmesi yaşıyor musunuz? Mevsimsel mi diye öncesinde düşündüm, Magnezyum ve Omega gibi takviyeler alıyorum ancak buna rağmen saçlarım inanılmaz dökülüyor. Aslında en başa dönecek olursam Haziran ayından bu aya üç şampuan değiştirmek zorunda kaldım. Önce saç dökülmem dikkatimi çekecek düzeyde değildi. Şampuan alışverişi için saç dökülmesine karşı etkili şampuanlara bakıyordum. Şampuanı satın aldım.

Ebatının beni biraz ikna ettiğini söylemeliyim; Ama kullandığım şampuanlar içerisinde en memnun kalmadığım şampuan bu oldu ne yazık ki. Öncesinde kullandığım bir şampuanı diğer yazımda bahsedeceğim onun etkisi de bambaşkaydı. Gelelim bu şampuana; öncelikle yoğunluğu çok zayıf sanki şişenin üçte biri şampuan geri kalanı ise suyla doldurmuşlar gibi hissediyorsunuz. Avucunuza aldığınızda o yoğunluğun zayıflığını anlıyorsunuz ve kesinlikle çok zor köpürüyor. Koku kalıcılığı ise çok zayıf; saç dökülmesine karşı aldığım şampuan saçlarımı avuç avuç dökmeye başladı. Saçlarımı elime aldığım anda saçlarım elimde kalıyordu. Korkmaya başladım öyle ki... Hatta cildiye doktoruna gitmek istiyorum ama randevu süreci o kadar berbat durumda ki beklemek; bekledikten sonra doktora derdini 2 dakikada anlatmak gözümde büyüyor. O yüzden zeytinyağı masajı yapıyorum saç diplerime umarım bu dökülme durur.

Şimdilik yorumlarım bu kadar sizlerin tavsiye edebileceği şampuanlar var ise yorumlara beklerim.

Klasik, dönem dönem kullandığım şampuanların dahi içeriklerinin artık değiştiğini düşünüyorum. Olumsuz etkilerin bu kadar artması ilginç çünkü...