13 Nisan 2020 Pazartesi

Virginia Woolf/ KENDİNE AİT BİR ODA


İki günlük sokağa çıkma yasağı sonrası bir yaz esintili gün olan pazartesi... Son zamanlarda her gün birbirinin aynısı gelse de doğa değişimini bizlere hatırlatıyor. Adana için en güzel aylardan birisi; yaz oldukça boğucu bir sıcak olduğu için gerçekten Nisan ayını çok seviyoruz. Sağlıkla kalmak en büyük duamız. Umarım hayatın normale dönmesi uzun sürmez. Sevgili mordüslerkitaplığı bir etkinliğe davet etmişti. Ama ben mart ayında iki kitap okuyabildim. O yüzden kısa özet yerine iki yazımı da bu kitapların yorumlamalarına ayıracağım. 

Virginia Woolf/ Kendine Ait Bir Oda uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı. Beklentimin biraz altında kalsa da etkileyici
paragraflar barındırmakta...Notlarım, 

"...Hayatın ticaretine girmeniz konusunda sizi daha nasıl teşvik edebilirim? Genç bayanlar, derdim, lütfen katılın, çünkü konuşmanın sonu başlıyor, bence siz utanç duyulacak kadar cahilsiniz. Asla önemli denecek bir keşif yapmadınız. Asla bir imparatorluğu sarsmadınız ya da bir orduyu savaşa götürmediniz. Shekaspeare'in oyunlarını yazmadınız ve asla barbar bir ırka medeniyetin nimetlerini tanıtmadınız..."             
     İlk sayfalarda kendinizi kaybetmiyorsunuz ya da haklı yazar hiç bu şekilde düşünmemiştim demiyorsunuz. Ancak paragraf aralarındaki cümleler son sayfalara doğru biraz daha devam edilseydi düşüncesindeydim. 
    "Kadın eğer yazacaksa ortak oturma odasında yazmak zorundaydı."
Bu alıntıya katılmamak elde değil. Ama zamanla bu durumun değiştiğini de düşünüyorum. Evler büyüdükçe kişiye ait odalar artıyor. Ben dört kardeşin en küçüğü olarak çocukken evimiz biraz küçüktü ve ödevlerimi oturma odasında yapar; oturma odasında uyurdum. Şimdi kendime ait odayı yazı yazmak için kullanıyorum ya da bu ara öğrencilerime Scratch programı üzerinde uygulamalar yapıp gönderiyorum EBA'da...
"Mesela zengin insanlar sık sık kızgındır çünkü fakirlerin, servetlerini kapmak istediğinden şüphelenirler"(Bu alıntı ise ayrı bir tez konusu)

"Gerçekliğin beyaz ışığında değil, duygunun kırmızı ışığında yazılmışlardı."(Duyguların renklerle bu kadar güzel yansıtılıp kelimelere aktarılması gerçekten harika...)

Kadınların kendilerine ait 500 pound'a sahip olduklarında birer sanatçı çıkacağını ve özellikle Shekaspeare'in  kız kardeşi olsa tezi ile yola çıkılan düşünceler yumağında yazar; Elizabeth dönemindeki kadınların durumuna da bir ışık tutuyor. O dönemde 500 pound veyahut bir miras kalması ile kadınların sahip oldukları sıkıntıları bir kenara atıp ruhlarındaki o yazma duygusunu çıkaracaklarını dönemlerine damga vuracakları kanaatinde olan yazar; düşüncelerini bir tezi savunur gibi ifade etmekte. Örneklerle ile çevresindeki insanlarla, profesörlerin hareketleri ile yalnızca öğrencilere açık olan bir bahçeye giren bir yabancı olmayı bırakarak düşünceler dehlizinde adeta kaybolurken açıklamakta... Virginia Woolf'un hayatını kitaplarından önce okuduğum için onun yaşamı ile yazdıklarını ister istemez bağdaştırdım.
Kadınların cam bir fanusta korunaklı şekilde yetiştirilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim. Bir gün gelip de o fanus kırıldığında çok yıkılan gördüm. Çok güçlüyüz hayatın her alanında var olurken sıkıcılığı yıkıp geçiyoruz.
 Kitap dönemi ve bu dönem arasında sayılar fazla olsa da hala almamız gereken çok yol var ne yazık ki... Ne yazık ki diyorum başarılarımızı ispatlamak zorunda kalıyoruz. Bir şekilde baskın olan başarılar erkeklere aitmiş gibi kalıyor. Umarım daha eşit şartlarda mücadele edebileceğimiz ve hayatın her alanında zaten vardık ama şimdi hakimiz diyebileceğimiz bir dünya olması dileğiyle...
Beklerim yorumlarınızı...

124 yorum:

  1. Fortunately, we are already living in a time when, although there is still a long way to go, women have achieved equality and independence to develop our new capacities.
    We cannot forget all the women who fought for it and we must not lower our guard and continue fighting for a world full of equality and rights.
    Hugs from Seville

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We have to work harder and announce our presence in all areas of life . I live in is industrial and agriculture. Women take their power from eart and heart 😊 thanks for your comment 😊

      Sil
  2. Ainda não conhecia, mas parece-me interessante :)

    YanıtlaSil
  3. Listemde olan bir kitap. Paylaşımınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Não costumo ler. Aprecio quem se rende livros seguidos uns aos outros!
    -
    Existe um raio de sol que todos desejam
    -
    Votos de uma excelente semana! "Protejam-se"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için 😊 sağlıkla kalın...

      Sil
  5. I was just thinking about how I should read more of Virginia Wolf, thanks for sharing.

    YanıtlaSil
  6. Thanks for your review 😊

    YanıtlaSil
  7. Gracias por compartir información y que lindo te guste la literatura!!
    Besotes!!

    YanıtlaSil
  8. Kadınların cam fanus içinde yetiştirilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim ben de. Hayatın gerçekleri diye bir şey var. Her zaman o fanusun içinde kalırsa bir kadın bence bu onu güzel bir hayat yaşamış yapmaz. Virginia Woolf da kitabında bence bundan bahsediyor. Günümüzde hepimizin belki kendine ait odası olması zor ama içinde bulunduğumuz odalarda bize saygı gösterenlerimiz var. Bence günümüzde kadın yazarların artmasının en önemli sebebi de nerede bulunurlarsa bulunsunlar desteklenmeleri değil mi? Virginia gerçekten döneminde bulunan kadın yaklaşımını güzel bir şekilde ele almış. Ben sevmiştim biraz sabır isteyen bir kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli bir kitap kendine zor bağlıyor ama kitap bitiminde cümleler akılda yer ediniyor 😊 teşekkürler yorumunuz için ...

      Sil
  9. Não conheço esse livro de Virgínia Woolf.
    Conheço outros.
    Talvez aqui o livro tenha outro nome.
    Virgínia era depressiva.
    E mesmo tendo um boa vida e um bom marido não foi suficiente na vida dela.
    O suicídio foi o caminho encontrado.
    Beijo,
    Liliane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Virginia Woolf hayatı depresyon etkileri ile ve çeşitli mutsuzluklarla geçmiş okuduğum kadarıyla. İntihar üzücü bir son... Teşekkür ederim yorumun için liliane 😊

      Sil
  10. Hola!! Afortunadamente los tiempos han cambiado mucho para las mujeres, en algunos países, por desgracia, los derechos de las mujeres aún dejan mucho que desear. Aún queda que lleguen tiempos mejores. Besitos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle dünyada kadın hakları konusunda hala yol alınması gerekiyor . Teşekkür ederim yorumunuz için 😊

      Sil
  11. I haven't read this book. Kisses :*

    YanıtlaSil
  12. Listeme ekleyeceğim, paylaşımınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. I'm glad you've been able to do some reading lately. What an interesting post. It seems that we have come such a long way since those viewpoints were the norm and yet...there is still such a long way to go before equality is a reality.
    the creation of beauty is art.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're right 😊 thanks for your comment 😊

      Sil
  14. What an excellent reading indication, I was delighted with the phrases you cataloged to write your article !! It is a book that has excellent lessons !! I loved it!!
    I thank you for your affection and take care of yourself in this fortnight, it is not being easy ...
    Have a great week..

    Here in Brazil the worst is yet to happen!
    May god protect us!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Our world gets rid of the pandemic as soon as possible and we see more good days 😊

      Sil
  15. Okumayı düşündüğüm kitaplardan bir tanesi. Güzel bir inceleme olmuş.

    YanıtlaSil
  16. zamanla daha iyi olcak tabii durumlar :) sağlam bir kitap okumuşssun. bi film var izlemediysen, saatler, vulfun hayatısı :)

    YanıtlaSil
  17. Aslında okumam gerek ancak kaç kez alıp alıp bıraktım, kitaba giremedim sanırım. İnşallah bir gün bende yazacağım

    YanıtlaSil
  18. Great book!!
    Have a nice week!!😊😊

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten çok güzel bir kitapmış.

    YanıtlaSil
  20. good book with good review...

    # Stay safe, healthy and virus free

    YanıtlaSil
  21. Virginia Woolf okumayı çok istediğim yazarlardan fakat kitaplarının depresif bir havası olduğunu düşündüğümden (hayatını okuduğum kadarıyla kendi de öyleymiş zaten) elim bir türlü gitmedi bu zamana kadar :) Fakat Kendine Ait Bir Oda listemde, kısa zamanda okurum umarım :)

    YanıtlaSil
  22. Thank you for interesting post

    YanıtlaSil
  23. I also like this book. Thank you for sharing your impressions.

    YanıtlaSil
  24. Looks a good book :)
    Keep safe!
    fiftyshadesfashion.com

    YanıtlaSil
  25. hoping i can read the book at least once. Stay safe yahh!! <3

    YanıtlaSil
  26. Okumak istediğim bir kitap fakat beklentimin altında kaldı yorumunu ikinci kez duyuyorum ve bu da beni kitaptan uzaklaştırıyor :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplığınızda var ise okumalısınız ama benim görüşüm tabi elinize aldığınızda bırakmak istemeyen bir kitap değil. Değerli bir konu ve genişletilmiş fikir sonucun biraz havada bırakıldıgı bir kitap. Teşekkür ederim yorumunuz için 😊

      Sil
  27. Woolf'u gerçekten çok seviyorum ve yavaş yavaş bilgisini derinleştireceğim ☺️☺️☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gresi yorumun için 😊

      Sil
  28. I like Virginia Woolf! Have a nice day♥

    YanıtlaSil
  29. This book is in my list to read as soon as I can, I think it's very interesting! Women are definetely strong and we still have to keep on working to get the same rights in every field. Thanks for the review!
    xx

    YanıtlaSil
  30. it seems very interesting:) i like character of this woman:)

    YanıtlaSil
  31. Öncelikle davetime yanıt verdiğin için teşekkür ederim abla :)
    Virginia Woolf okuması sabır isteyen, zorlu bir yazar bence de. Anlatımı biraz dağınık geldi bana ama satır aralarında çok güzel şeyler yakalıyor insan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle anlatımı dağınık ama değerli, not alınması gereken paragraflar var 😊 teşekkür ederim yorumun için 😊

      Sil
  32. She was very famous. :-)

    YanıtlaSil
  33. Nice readings here!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  34. Benim de okumak istediğim kitaplardan. :) Teşekkürler bu güzel yazı için!

    YanıtlaSil
  35. I am reading less because of poor eyesight. Waiting to get new reading glasses.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I understand😊 I have a glasses; myopic... My eyes hurt when I look without glasses...

      Sil
  36. Some great reading here, I'm certain...I will seek it out!
    Many thanks for your fabulous review!!😊😊

    Hugs xxx

    YanıtlaSil
  37. I love Virginia Woolf!
    We studied her in college and she was one of my favorites🥰
    Hope you're fine and save!

    Have a wonderful week😍

    Kisses from Elena, Somniare Aude Blog

    YanıtlaSil
  38. A great post! I love your blog. Your content is very interesting < 3
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    YanıtlaSil
  39. Merhaba,

    Bu kitap okuduktan sonra bende derin izler bıraktı. Hatta kitabı okuduktan sonra blogumda bende feministim diye bir yazı bile yazdım. Virginia çağın ötesinde bir yazar. Böyle bir yazarın intihar ederek yaşamına son vermesi bir o kadar da üzüntü verici. Emeğinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş. Cümlelerime Virginia dan bir söz ile son veriyorum. Saygılarımla. Vesselam.

    Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda problemler o kadar aynı ki hala yol alamıyoruz kadın hakları konusunda... Zaman sadece bir yanlış bir yanlış duzeltircesine ağır ağır ilerliyor bu konuda.
      Teşekkür ederim yorumunuz için 😊

      Sil
  40. Amazing book
    Have a good day! ♥

    YanıtlaSil
  41. Yes, April is a wonderful month - indeed not too hot!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    YanıtlaSil
  42. Hello!! a really good post.

    Blessings!!

    YanıtlaSil
  43. Uma grande autora! Infelizmente, conheço mais filmes, baseados nos seus livros... acho que nunca li nada dela, até ao momento... se bem que tenha algures um livro dela... mas que ainda não se proporcionou ler... mas agora no momento, não sei dizer qual é!...
    Excelente publicação, como sempre, Asli!
    Beijinhos! Votos de continuação de uma boa semana!
    Ana

    YanıtlaSil
  44. İliği çekici bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  45. So great that you were able to read 2 books. I would like to read 2 books this month.

    YanıtlaSil
  46. Un ottimo libro. Grazie per essere passata nel mio blog fotografico https://fotografiaevita.blogspot.com/ ora io seguo il tuo blog, aspetto il tuo follow-back per il mio.

    YanıtlaSil
  47. Ah very inspiring great exhibit, thanks for posting :)

    Allie of
    www.allienyc.com

    YanıtlaSil
  48. Hi, Camdandusler!,
    There is nothing like reading :)
    I love april too.
    xoxoxo

    YanıtlaSil
  49. Virginia wolf biz kadınlara kapalı bir dünyanın kapısını aralayan kadınlardan.

    YanıtlaSil
  50. Uzun zamandır çok merak ediyorum bu kitabı. Listeme ekledim. Yorumun için teşekkürlerr *-*

    YanıtlaSil